Evcil Hayvan Sahiplenmeden Önce Kendinize Sormanız Gerekenler!

Tebrikler! Evcil hayvan sahibi olmak için ilk adımı atarak evlat edinme ile ilgili sitelerde araştırma yapmaya başladınız. Bu da sizin sorumluluk sahibi bir evcil hayvan sahibi olacağınız gösteriyor. Yoldaşınız olacak yeni dostunuz için düşünceli bir sahip olmak, sadece  yiyecek, su ve korunma sağlamanın çok ötesindedir. Bunun için araştırma yapmak,  doğru evcil hayvanı evinize getirmek için dikkatli bir planlama yapmak ve hayat tarzınızın evcil hayvanınız için doğru hayat tarzı olduğundan emin olmak gerekir. Aşağıdaki sorulara bulacağınız cevaplar ile doğru evcil hayvanı seçebilirsiniz.

1-Neden bir evcil hayvan sahiplenmek istiyorsunuz?

 

Evcil hayvanınızın size sadık ve düzenli bir yoldaş olmasını mı bekliyorsunuz? Yoksa ölen evcil hayvanınızın yerini doldurmasını mı istiyorsunuz? Belki de çocuğunuz için bir arkadaş arıyorsunuz. Evinizi hangi sebeplerle evcil hayvan için hazırladığınızı bilmek hayat tarzınıza en uygun tür ve ırkı belirlemenize yardımcı olacaktır.

2-Uzun süre bağlanmaya hazır mısınız?

Evcil hayvan evlat edindiğinizde, onunla ömrünün sonuna kadar devam edecek bir görevin altına imza atmış olursunuz. Bu da köpekler için 10 -15 yıl kediler için ise 20 yıla kadar çıkabilir. Sizin hayatınız çocuğunuzun doğumu, iş değişikliği gibi sebeplerle değişmeye devam etse de, o sizin hayatınızın bir parçası olmaya devam edecektir. Şartlar değiştiğinde de, evcil hayvanınıza bakmaya devam edebilecek misiniz?

3- Hangi evcil hayvanın sizin için en uygunu olduğunu biliyor musunuz?

Kişiliğiniz ve hayat tarzınız, evinizdeki yer kısıtlamalarınız ve evde geçirdiğiniz zaman sizin için hangi evcil hayvanın uygun olduğunu belirlemede açığa çıkarılmalıdır. Farklı türleri araştırın ve barınak görevlilerine sizin için hangi hayvanı önerebileceklerini sorabilirsiniz. Sonuçta onlar bu konularda uzman kişiler.

4- Evcil hayvanınızın sağlığını ve güvenliğini sağlayabilecek misiniz?

Bir kedi ya da köpek sahibi olmak sahip olmak bir çok bakım masrafını da yanında getirecektir. Yemek, veteriner masrafı, kimlik çıkartma hatta belki mikroçip yerleştirme gibi masraflar doğacaktır. Bu sebeple yıllık sizin için ne kadarlık bir maliyet yaratacağını ortalama olarak hesaplamakta fayda olacaktır.

5- Birlikte yeterli kaliteli zaman geçirebilecek misiniz?

Köpekler her gün birkaç saat egzersiz yapmaya ve arkadaşlığa ihtiyaç duyar ve uzun saatler kendi başına bırakılan köpeklerde davranış bozuklukları gelişebilir. Kediler ise ev içerisinde yaşayan en sağlıklı ve mutlu hayvanlar olup  aile  bireyleriyle enerjik oyun saatleri geçirmeye bayılırlar. Eğer iş gereği sık seyahat etmeniz gerekiyorsa ya da evde çok fazla zaman geçirmiyorsanız evcil hayvan edinmek için doğru bir zaman olmayabilir.

6- Evcil hayvanınızın sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya hazır mısınız?

Pirelenme, alerji ve ani tıbbi durumlar sağlıkla ilgili evcil hayvan sahiplerinin yaşayacağı problemlerden sadece birkaçı. Evcil hayvanınız hastalandığında ona bakabilecek misiniz?

7- Yeni arkadaşınızı eğitme konusunda istekli misiniz?

Eğitim eksikliği barınaktan aldığı evcil hayvanı geri götürme sebeplerinin başında geliyor. Siz davranış problemlerini çözme konusunda elinizden geleni yapabilecek misiniz? Temel eğitim köpeklerin sahipleri ile daha iyi iletişim kurmasını sağlar, ilişkilerini genel olarak kuvvetlendirir. Diğer taraftan kediniz neden aklına eseni yapıyor, özellikle kum kabını kullanmaması, tırmalama alışkanlığı gibi durumlara dikkat etmek davranış problemlerini önlemenize yardımcı olacaktır.

8- Evcil hayvana dayanıklı bir ev için hazır mısınız?

Çok iyi kapatılmış çöp kutusu ya da tehlikeli dekorasyonlar gibi şeyler evcil hayvanınız eve gelmeden önce güvenli bir hale getirmeniz gerekiyor. Hatta buna zehirli maddeleri kilit altında tutmak, zararlı bitkileri kaldırmak, patilerin ulaşabileceği yerlerden zararlı cisimleri uzaklaştırmak son derece önemlidir.

9- Yaşam alanınız evcil hayvan beslemek için yeterli mi?

Evinizde mutlaka rahat edebileceğine emin olduğunuz evcil hayvanı seçmeye çalışın. Eğer enerjik köpeklerden hoşlanıyorsanız ama küçük bir dairede yaşıyorsanız köpeciğin yeterli alanı olacak mı? Eğer gürültülü bir sokakta yaşıyorsanız bu kedinizi rahatsız edebilir mi? Diğer taraftan birçok ev sahibi evcil hayvan bulundurulmasını istemiyorlar ya da kısıtılıyorlar. Bu sebeplerle mutlaka ev kurallarını sahiplenmeden önce kontrol edin.

10- Eğer çocuklarınız daha yeni yürümeye başlamışsa evcil hayvan sahibi olmak için bir kaç yıl daha beklemeyi düşünebilirsiniz. Evcil hayvan sahibi olmak tam bir takım çalışmasını gerektirir. Yeterince olgun çocuklar kolaylıkla hayvan bakımında size destek olabilirler. Ayrıca evde ikinci bir evcil hayvanlar krallığını paylaşmaya hazır olmayan bir kedi ya da köpeğiniz olması da benzer bir durumdur.

 

Tüm bu soruları cevapladıktan sonra tekrar tekrar ve tekrar düşünün sonra net bir karar verin. Bu yazımızın amacı gözü korkutmak değil gerçekleri göstermek ki sahiplenilen minik yavrularımız çok kısa sürede kendilerine yeni yuva aramak zorunda kalmasınlar…

Herşey bir yana;  onların da duyguları olduğunu ve bir aileden bir evden, kendi ortamlarından kopmalarının onlarda oluşturacağı travmayı unutmayın.