Köpek Irkları – Bergamasco

Kilolu zayıf mı Köpeğinizin Vücut Kondisyon Puanını Anlayın
Kilolu zayıf mı Köpeğinizin Vücut Kondisyon Puanını Anlayın

Köpek Irkları – Bergamasco

Bergamasco Çoban Köpeği’nin Tarihi

Köpek Irkları – Bergamasco Çoban Köpeği çok eski bir ırk olduğundan dolayı, günümüzde İran olarak bilinen ana vatanı Pers İmparatorluğu’nda kendisinin ne şekilde adlandırıldığı hakkında herhangi bir bilgi bulunmuyor. 

Köpek Irkları – Bergamasco Göçebe çobanlar tarafından yaratıldıkları düşünülen bu yünlü köpeklerin, çobanlarla birlikte Pers İmparatorluğu’nun topraklarını terk ederek Avrupa’ya gitmiş olabilecekleri ve son olarak İtalya sınırlarındaki Alpler’e yerleştikleri düşünülüyor. “Bergamasco” ismi de İtalya’daki Bergamo’dan gelmektedir. 

Bergamasco Çoban Köpeği, diğer çoban köpeklerinin aksine çobanlarla yakın çalışmış ve sahipleriyle birlikte yakın ilişkiler kurmuştur. Belirli komutlara veya işaretlere ihtiyaç duymadan koyunları nasıl süreceğini ve koruyacağını öğrenmiştir. Bu nedenle çobanlar tarafından çok fazla değer gören bir köpek ırkıydı. Yıllar içinde Bergamasco Çoban Köpeği bağımsız düşünebilen ve hareket edebilen bir köpek haline geldi. 

Ne yazık ki II. Dünya Savaşı’ndan sonra Bergamasco Çoban Köpeği’nin nesli tükenme noktasına geldi. Bunun başlıca nedenleri arasında yün üretiminin aşırı düşmesi ve çoban köpeklerine ihtiyacın tamamen yok olması bulunuyordu. Dr. Maria Andreoli, tutkusu ve sıkı çalışması sayesinde Bergamasco Çoban Köpeği’nin neslinin tükenmesini engelledi ve güvenilir gen havuzu oluşturarak köpekleri yetiştirdi.

Bergamasco Çoban Köpeği’nin Boyu ve Kilosu

Bergamasco Çoban Köpeği’nin erkeklerinin boyları omuza kadar 58 ila 61 cm, ağırlıkları 31 ila 38 kg’dır. Dişilerinin boyları omuza kadar 53 ila 58 cm, ağırlıkları 25 ila 32 kg’dır.

Bergamasco Çoban Köpeği’nin Karakter Özellikleri

Bergamasco Çoban Köpeği, evinizin etrafında olmasını isteyebileceğiniz en harika arkadaşlardan biridir. Hiçbir şekilde agresif olmayan yumuşak mizaçlı bir köpektir. Yabancılara karşı biraz temkinli olabilir ancak bir kez tanıştıktan sonra her seferinde dostça karşılamaya başlayacaktır. Bir çoban köpeğine göre aktif olmadığı söylenebilir. Sahibini memnun etmeye isteklidir ve belli bir noktaya kadar eğitilebilir. 

Mizacı, kalıtım, eğitim ve sosyalleşme gibi bir dizi faktörden etkilenir. İyi huylu yavrular genellikle meraklı, eğlenceli, insanlara yaklaşmaya ve onlar tarafından tutulmaya isteklidir. Yavru seçimi yapılırken, ne kardeşlerine üstünlük kurmaya çalışan ne de köşede saklanan bir yavru seçin; en iyi seçim bu ikisinin ortasıdır. Her zaman ebeveynlerinden biriyle tanışın (genellikle anne en müsait olandır). Kendinizi rahat hissedebileceğiniz ve huy olarak size en uygun olanı seçin. Ebeveynlerinden ve akrabalarından biriyle tanışmak, köpeğin büyüdüğü zaman nasıl olacağını değerlendirmek için faydalıdır.

Her ırkta olduğu gibi Bergamasco Çoban Köpeği’nin de küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Pek çok farklı insanı, görüntüyü ve sesleri deneyimlemesi gerekir. Sosyalleşme, yavru köpeğinizin iyi huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. Diğer köpeklerle tanıştırmak ve birbirleriyle kontrollü şekilde etkileşime girmesini sağlamak da çok faydalı olacaktır. Sosyal becerilerinin gelişmesi için köpek parklarını ziyaret etmek, köpek arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamasını sağlamak veya birlikte keyifli yürüyüşler yapmak faydalı olacaktır.

Bergamasco Çoban Köpeği’nin Sağlığı

Bergamasco Çoban Köpeği genellikle sağlıklıdır ancak tüm ırklarda olduğu gibi bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Köpeklerin hepsi bu hastalıkların herhangi birine veya hepsine yakalanmaz ancak bu ırkı düşünüyorsanız, aşağıdaki hastalıkların farkında olmanız önemlidir.

Kalça Displazisi: Kalça çıkığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, uyluk kemiğinin kalça eklemine tam oturamamasından kaynaklanan kalıtsal bir durumdur. Kalça displazisi olan bir köpekte herhangi bir rahatsızlık belirtisi görmeyebilirsiniz. Köpek yaşlandıkça artrit gelişebilir. Görüntülenebilmesi için X-ışını taramasından yararlanılır. Kalça displazisi olan köpekler çiftleştirilmemelidir. Bir köpek yavrusu satın alıyorsanız, köpeğin anne ve babasının kalça displazisi için test edildiğini ve problemsiz olduğunun kanıtlanmasını (yazılı bir doküman ile) isteyebilirsiniz. Kalça diplazisi kalıtsaldır ancak çevresel koşullardan da tetiklenebilir; yüksek kalorili yiyeceklerle hızlı büyüme ve zıplama, atlama veya düşme sonucunda oluşabilecek yaralanmalar gibi.

Dirsek Displazisi: Kalça displazisine benzer şekildedir ve dejeneratif bir hastalıktır. Kötü biçimlenmiş ve zayıflamış bir eklem ile sonuçlanan, anormal büyümenin veya gelişme sırasında yaşanan bir sakatlıktan dolayı kaynaklandığına inanılmaktadır. Hastalığın seviyesi, durumun şiddetine göre değişir: köpek artrit geliştirebilir veya topallayabilir. Tedavi, ameliyat, kilo yönetimi, tıbbi yönetim ve anti-inflamatuar ilaçlarla mümkündür.